You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Interjúk, nyilatkozatok

Csősz Tamás: nem változtak a céljaink!

- Másodjára épül csapat az Olajbányásznál. Miként látja, jó döntés született meg november 23-án éjszaka?

- Ha az edzőváltásra gondol, akkor ennél azért bonyolultabb a válasz. Dragan Alekszics az Olajbányász történetének legsikeresebb edzője, tehát nagyon nehéz szívvel mondtuk azt, hogy most változtatni kell. Az azóta lejátszott öt mérkőzés azt bizonyította, más csapat lettünk, most újra a közvetlen élmezőnyhöz tartozunk. A Falco elleni vereség után azon a rendkívül nehéz éjszakán született meg az a döntést, amellyel előbbre tudtunk lépni. A bajnokságban kéthetes szünet következett, tulajdonképpen ez optimális időszaknak bizonyult az edzőcserére.

- Azért már a bajnokság elején néhány forduló után kiderült, hogy nem igazán működik a gépezet.

- Igen, ez valóban így van. Nekem azzal volt problémám, hogy rendkívül hullámzott a teljesítményünk, idegenben pedig nagyon gyorsan eldőltek a meccseink, nem volt tartásunk, ha elhagytuk Szolnokot. Egyértelmű volt, hogy kell egy kreatív ember a külső sorunkba, valamint azt is láttuk, Morant nem tud nekünk érdemben segíteni céljaink elérésében, helyette egy fizikálisabb, képzettebb centert kezdtünk keresni.

- Végül aztán három új ember jött.

- Az új játékosokat Gasper Potocnik választotta ki, így került hozzánk Marjan Cakarun Morant helyére, valamint a két amerikai, Darwin Davis, illetve Timothy Price. Price azért került az érdeklődési körünkbe, mert Kenneth Smith elfogadott egy belga ajánlatot és bejelentette, hogy nem szeretne a Szolnoki Olajbányászban kosarazni.

- Smith-t meg akarta tartani a klub?

- Igen a tervünk ez volt, ha marad, akkor Price nem érkezett volna. Smith-t elengedtük, ám mivel érvényes szerződése volt, természetesen pénzt kértünk és kaptunk érte. Annak ellenére, hogy az utolsó meccsét játszotta színeinkben, a paksi győzelemhez nagyon sokat tett hozzá Kenneth. A mérkőzés után váltottunk pár szót, jó viszonyban váltunk el és azóta is kapcsolatban vagyunk.

- Akkor összességében elégedett a változtatásokkal?

- Négy győzelmet arattunk, egyetlen ponttal kaptunk ki Fehérváron úgy, hogy még sokat kell dolgoznia az edzői stábnak és a játékosoknak, mire teljesen összeszoknak. A bajnokság első körének végére a rosszabb kezdés ellenére a változtatásoknak köszönhetően a harmadik helyre értünk oda, ez pedig illeszkedik a céljainkhoz. De inkább úgy fogalmaznék, hogy jó úton indultunk el. Van egy olyan emberünk a palánk alatt Cakarun személyében, aki sokoldalú, remek játékos, igazi csapatember, példaértékű a hozzáállása a munkához, s képes magával húzni a többieket. Davis nyomás alatt is képes jól összefogni a csapatot, ponterős. Price pedig kiváló kosaras, jól bontja a védelmet, s másokat is képes helyzetbe hozni.

- Mi a helyzet a többiekkel, hogyan fogadták a változtatásokat?

- Profi játékosok, akik pontosan tudják, mit várunk tőlük, s a változtatások azért vannak, hogy az Olajbányász a múltjához méltóan szerepeljen a szezonban. Elsősorban a külföldiek helyzete vált kicsit nehezebbé a hatodik légiós érkezésével, de átbeszéltük mindenkivel a helyzetet, mindenki csak a munkára koncentrál.

- És a magyarok?

- Juhos Levente sérülése a legrosszabbkor jött szeptemberben, hatalmas energiával vetette bele magát a munkába. Fehérváron már védekezésben és támadásban is azt mutatta, utolérte magát minden szempontból. Tóth Norbert és Kovács Péter igazi csapatemberek, akik soha nem a saját számaikat figyelik, nagyon fontos emberei a csapatunknak.

- Fiatalítást ígértek. Meglepne, ha ezzel maradéktalanul elégedettek lennének.

- Valóban nem lehettem egy ideig elégedett. Rudner Gábor szerintem nagy léptekkel halad előre, sokat játszik, biztos embere a rotációnak. Sajnos Pallai Tamás sérüléssel küszködött és küszködik most is, ezért sem tudtunk előbbre lépni az ő beépítésében. Samuel Taiwo érezhetően motiváltabb az új edző kezei alatt. Örömmel látom, hogy többen próbálnak élni a lehetőséggel, s Gasper Potocnik nem fél attól, hogy ezt megadja nekik.

- Eddig jól fogadta a közönség a csapat megújulását, legalábbis a nézőszám erre enged következtetni. Mit vár a klubvezetés az Olajbányásztól az előttünk lévő időszakban?

- A csapat még nincs kész, láthattuk Székesfehérváron is, hogy bár stabilabbak lettünk, de még össze kell csiszolni a védekezést és a támadójátékot is. Idő kell ahhoz, hogy az új felállásban mindenki pontosan megértse a szerepét és a lehető legtöbbet tudjon hozzátenni a csapat eredményeségéhez. Ezen nagyon sokat dolgozik a szakmai stáb és a játékosok, s ezt hétről hétre a pályán is láthatjuk. A céljaink nem változtak, továbbra is olyan helyen akarunk végezni a bajnokságban, mely nemzetközi kupás indulásra jogosít bennünket. Ehhez minden segítséget megadunk csapatunknak, s nagyon örömteli látni, hogy a szurkolóink vevők a harcosabb Olajbányászra, és a városi sportcsarnok szinte teljesen megtelik a mérkőzéseinkre.

- Sokan kérdezték, lesz-e szurkolói ankét?

- Most már összeállt a csapat, a stáb, így januárban nyilvános edzést szeretnénk tartani, s hamarosan a szurkolói ankét időpontját is bejelentjük.